Întrebări frecvente despre antenele radio CB

1. Care este lungimea optima a cablului de antena?

Folosind cablul de antena din pachet cu o lungime de pana la 6 metri este posibil sa aveţi un exces de cablu in cabina maşinii. Acest exces de cablu trebuie pus sub bord, sub covoraşele maşinii sau ascuns prin alte metode. NU încolăciţi sau strângeţi într-un loc cablul in exces.

Veţi crea un RF Chocke si veţi decalibra astfel antena, in unele cazuri ducând la creşterea SWR-ului peste limitele normale de funcţionare. Antenele europene nu au problema aceasta, cablul având o lungime maxima de pana la 4m, lungime la care pericolul de a face un colac este minim.

Întrebări frecvente antene radio
Antena radio montata pe autoturism

2. Care este raza de acţiune a antenei radio?

La aceasta întrebare, popular spus, Cat bate o antena nu se poate raspunde cu o limita exacta si nu se pot da nici distantele exacte intre care emite si funcţionează antena. Frecventa radio este influenţată de o multitudine de factori care afectează semnalul.

Aceşti factori sunt: configuraţia terenului, clădirile, regimul de zi sau noapte, înălţimea si poziţionarea antenei, ciclul solar, frecventa si puterea de emisie, prezenta in zona a altor statii de puteri legale sau de sute de W. Cu atâţia factori care îşi pun amprenta asupra frecventei este imposibil de dat o distanta exacta de funcţionare.

In general, distanta de funcţionare este intre 5 si 32 Km. Nu fiţi surprinşi insa daca semnalul va parcurge distante de sute sau chiar mii de kilometri in condiţii de mediu ideale (propagare). Exista totuşi doi factori care pot fi controlaţi direct: puterea statiei si antena folosita.

Având in vedere ca puterea statiei este limitata prin lege, antena este singurul factor cu care puteţi influenta raza de acţiune a statiei dvs. De aceea ar trebui sa alegeţi cea mai eficienta antena potrivita statiei dvs.

3. Pot vopsi antena in funcţie de culoarea maşinii, si daca da, ce fel de vopsea este recomandata?

Antena se poate vopsi cu o singura precauţie: pentru a preveni degradarea conductivităţii electrice a antenei nu folosiţi vopsele cu un nivel ridicat de zinc sau alte particule metalice in compoziţie care dau culoarea vopselei (vopsele fara plumb).

La dealerii auto si la cei de piese de schimb veţi găsi vopsea speciala dedicata elementelor de plastic care se potriveşte culorii autovehiculului. Pentru a obţine o culoare cat mai apropiata de cea a maşinii dvs folosiţi o antena alba astfel încât culoarea acesteia nu va influenta nuanţa finala pe care doriţi sa o obţineţi.

Curăţaţi antena cu alcool si lăsaţi-o sa se usuce înainte de a aplica vopseaua. Urmaţi instrucţiunile de uscare afişate pe vopsea. Când vopseaua s-a uscat instalaţi antena si recalibraţi-o.

Nota: vopsirea bobinei poate influenta conductivitatea electrica a antenei.

4. Transmisia mea este buna, dar semnalul recepţionat este deformat sau se întrerupe (sau viceversa).

Daca acest lucru se întâmplă si când vehicolul staţionează si când este in mişcare acest lucru indica o problema radio. Daca semnalul dvs este transmis si recepţionat bine de alta statie, acelaşi lucru ar trebui sa se întâmple si cu semnalul recepţionat de unitatea dvs.

Verificaţi transmisia, recepţia si semnalul audio al statie dvs in funcţie de problema întâlnită. Daca semnalul nu este bun doar când sunteţi in mişcare, atunci verificaţi conexiunile din spatele statiei, cablul de alimentare si antena. Efectuaţi testul de funcţionare pentru antena sa stabiliţi daca aceasta creează problemele întâmpinate.

5. Antena funcţionează bine in FM, dar nu si in AM (sau vice-versa).

Aceasta poate fi doar o problema a statie nu si a antenei. Antena nu este influenţată daca semnalul recepţionat sau transmis este in AM sau FM. Antena nu face distincţie intre cele doua semnale. Va trebui sa verificaţi transmisia, recepţia sau etajul audio al statiei dvs, in funcţie de tipul problemei întâlnite. In România este utilizat doar FM ul in CB, aşa ca nu trebuie sa va faceţi griji.

6. Energia RF creează probleme semnalului audio al statiei.

Acesta problema poate fi remediata prin una sau mai multe dintre soluţiile de mai jos. Nu veţi ştii insa care soluţie va rezolva problema in fiecare situaţie întâlnită si veţi fi nevoiţi sa folosiţi mai multe variante pentru a remedia complet problema.

   A. Verificaţi împământarea atât la statie, cat si la amplificator pentru a vedea daca acţionează ca o masa si nu radiază comportându-se ca un inhibitor al frecventei sau ca un inductor. Acest lucru se întâmplă când cablul de masa este aşa de lung încât se comporta ca o antena. Cablul de masa ar trebui sa fie cat mai scurt posibil, de preferat sub 100 cm. Urmaţi totdeauna recomandările producătorului amplificatorului, in general toţi recomanda 90 cm.

   B. Daca folosiţi un microfon amplificat e posibil sa trebuiască sa montaţi un condensator intern de bypass de 001 µF in linia de PTT si un condensator de 002 µF intre ieşirea de microfon de la amplificator si masa microfonului.

   C. Conectaţi statia la amplificator (daca folosiţi unul) cu un cablu de masa de cupru de buna calitate, având grija sa aveţi capetele cat de scurte posibil.

   D. Ca ultima soluţie, este posibil sa trebuiască sa folosiţi un izolator de linie de 50 Ohmi intre statie si amplificator sau intre statie si antena. Izolatorul va împiedica întoarcerea semnalului înapoi in statie prin intermediul cablului coaxial conductor.

7. Statia mea influenţează semnalul unităţii radio AM/FM a maşinii.

   Când transmisia statiei CB se aude prin intermediul radioului maşinii, numim aceste lucru “feedback”. Cauza generala este instalarea cablului de alimentare a statiei peste sau lângă cablurile difuzoarelor legate la radioul maşinii. Mutaţi cablul statiei cat mai departe de aceasta cabluri sau schimbaţi complet traseul acestuia.

8. Pot folosi antena Wilson 1000 sau 5000 pe barca sau rulota mea din fibra de sticla?

   Da, se poate, dar numai prin instalarea kit-ului de împământare Wilson Floating Ground. Acest kit special schimba antena din una cu funcţionare verticala in una cu funcţionare bipolara (dipol). Acest kit este foarte eficient când este instalat corect si va va permite sa calibraţi antena la un nivel minim al SWR-ului.

   Cheia este sa se evite împământarea pe vehicul sau barca si sa se utilizeze un mod de împământare diferit. Acest lucru este posibil prin instalarea unui cablu separat izolat complet de împământarea vehiculului. Pentru început, izolaţi capătul de jos al magnetului SO-239. Sudaţi o bucla mare (cu un diametru de 5/8) pe un cablu de sau 12 GA bine izolat. Cablul se trece apoi in cabina rulotei sau sub bordul ambarcaţiunii.

   Cablul trebuie asigurat pe tot parcursul prin bolţuri sau silicon (atenţie: cablul nu trebuie sa se mişte după instalare pentru ca SWR-ul îşi va modifica valorile!). După ce instalarea este completa, ajustaţi cablul la cel mai jos nivel posibil al SWR-ului.

   ATENŢIE! La capătul cablului se poate dezvolta un curent electric de mare voltaj. Când ajustarea este finalizata izolaţi capătul cablului cu banda neagra izolatoare. Acesta lucru este necesar deoarece se formează un conductor de mare voltaj.

9. Cum pot împământa complet si corect sistemul meu radio de emisie-recepţie?

   După ce verificaţi ca antena a fost împământata corect la caroseria maşinii sau la carcasa statiei (nu la baterie), următorul pas este sa adăugaţi o împământare suplimentara de la carcasa statiei radio la o suprafaţă metalica potrivită din vehicul.

   (NOTA: Aceasta nu este alimentarea statiei ci un fir separat de împământare al carcasei statiei radio). Pentru a obţine aceasta împământare slăbiţi un şurub din lateralul sau din spatele statiei radio, legaţi un cablu de şurub si înşurubaţi-l la loc. Ataşat capătul liber al cablului la un punct de împământare ştiut ca fiind bun.

   Daca folosiţi un amplificator ar trebui să-l împământaţi si pe acesta separat ca in descrierea de mai sus. Cablurile de împământare de la statie si de la amplificator trebuie sa fie cat mai scurte posibil.

Întrebări frecvente antene radio
Întrebări frecvente despre antenele radio CB

10. Unde pot monta antena pe Mini Van sau pe SUV?

   Cel mai bun loc unde se poate monta antena este centrul plafonului maşinii. Totuşi, din cauza suprafeţei întinse a plafonului întâlnită la aceste tipuri de vehicule, centrul acoperişului nu este întotdeauna si cel mai bun loc pentru montarea antenei.

O funcţionare buna a antenei este deseori obţinută când antena este amplasata la 15 – 30 cm distanta de parbriz. Acest lucru este valabil mai ales când plafonul este dotat cu un suport pentru bagaje. Daca acesta este metalic, montaţi antena cat mai departe posibil pentru a evita decalibrarea.

11. Va fi semnalul influenţat de locul unde poziţionez antena?

   Da. Opinia generala este ca antenele mobile montate pe autoturisme sunt multidirecţionale. Desi este adevărat, acest răspuns nu este complet. Raza reala de propagare a semnalului este influenţată in mare parte de corpul vehiculului.

   Razele de propagare din desenele de mai jos reprezintă o reprezentare grafica a puterii razei de propagare relativa transmisa sau recepţionată de antena. In desenele de mai jos, liniile indica razele de propagare tipice ce vor fi obţinute prin montarea antenei in trei locuri diferite pe vehicul.

   După cum vedeţi, razele variază de la o poziţie la alta iar forma lor este influenţată de poziţionarea antenei. Variaţia este rezultatul direct al formei de metal de la baza antenei. Tiparul este tras spre ariile unde corpul de metal este mai extins.

   Tiparul de propagare este mai mic sau lipsa in direcţia unde corpul de metal este mai mic sau lipsa. Aşa cum observaţi din desenele de mai jos, cea mai buna raza de acţiune este obţinută când montaţi antena cat mai aproape posibil de centru vehiculului.

12. Pot monta un arc in capătul bobinei?

   Da. Câteodată, din cauza înălţimii spicului, antena poate lovi obiecte mici sau uşoare aflate deasupra maşinii si veţi simţi ca arcul montat deasupra bobinei va oferta mai multa siguranţă. Achiziţionaţi un arc mic pentru antena, in general acestea au 6-7 cm lungime.

   Este posibil sa trebuiască sa reformaţi arcul la baza si sa potriviţi spirele pe sficul antenei. Îndepărtaţi spicul, înşurubaţi arcul si strângeţi la loc spicul. Va trebui sa recalibraţi antena deoarece înălţimea acesteia s-a modificat.

13. Aud un sunet ca un fluierat când conduc cu viteaza mare.

   Câteodată, la viteze mari este posibil sa auziţi un sunet ca un fluierat din direcţia antenei. Acest sunet este creat de trecerea vântului peste capota si pe plafonul maşinii. Acest lucru nu va afecta performantele antenei. Sunt câteva variante de rezolvare a problemei:

   a) puteţi monta un scut protector pentru capota (sau demonta in cazul in care aveţi unul deja instalat),

   b) sunetul poate înceta daca mutaţi antena putin spre fata sau spre spatele maşinii,

   c) instalaţi o protecţie de cauciuc pe spicul antenei.

Sursa: Situl oficial Wilson USA

Extra
Date contact

Addresa:
Statii Radio CB
Str. Elena Doamna Nr. 35,
Tecuci, Judetul Galati
E-mail: office@e-statiicb.ro
Telefon:
0765.313.345

Urmărește-ne și pe ...
Orice statie radio si accesorii
favicon-e-statiicb