Ghid pentru alegerea unei statii radio CB

Ghidul cumpărătorului

Smartphone-urile nu pot tine locul unei stații radio Citizen Band

În ciuda faptului că în ultima vreme smartphone-urile sunt dotate cu cele mai variate funcţii, acestea nu pot tine locul unei stații radio Citizen Band (CB). Motivul este simplu: ele te ajută să intri în posesia unor informaţii precise și foarte actuale în legătură cu starea drumului, respectiv a traficului, realizând transmisii în banda liberă 27MHz, de regulă, pe canalul 22 FM.

Ghid pentru alegerea unei statii radio CB

Totuşi, pe lângă aceste caracteristici comune tuturor modelelor, exista și câţiva indicatori ai calităţii pe care i-am explicitat în ghidul de mai jos, astfel încât să nu intri în posesia unui produs ineficient. În plus, la final, îţi răspundem și la întrebarea “unde găsesc statie radio CB la un preţ bun ceilalţi conducători auto?”.

Statii radio CB fixe sau mobile ?

Tipul: în funcţie de cât de uşor pot fi luate cu tine, dispozitivele de acest gen se împart în: fixe, mobile și portabile. Cele dintîi sunt mai putin populare astăzi (din cauza ca aproape au dispărut de pe piaţă). Se numesc astfel pentru ca se foloseau din casa de către cei care locuiau în zone izolate.

De altfel, denumirea se datorează și unui aspect particular: necesită o tensiune de 220V pentru încărcare, valoare ce poate fi obţinută doar de la o priza din locuinţa. Erau utilizate pentru a face schimb de informaţii cu vecinii cei mai apropiaţi. Statiile radio CB mobile sunt cele ştiute de noi toţi, întâlnite in maşinile multor şoferi si care se alimentează de la o sursa de energie de 12 – 13V.

Nu in ultimul rand, daca vrei un model de buzunar, te poţi opri asupra unei statii portabile. Sunt pe baza de baterii, dar se pot încărca si cu un adaptor de la priza maşinii. Nu le poţi folosi in condiţii optime in autovehicul din cauza ca presupun fire in plus in interior.

Vorbeste la statia radio in Camion
Vorbeste la statia radio in Camion

Puterea de emisie nu poate fi mai mare de 4W

Puterea de emisie: in principiu, orice model este produs in acord cu reglementările in vigoare, si anume nu mai mult de 4W. Totuşi, nu prea sunt realizate controale in ceea ce priveşte puterea, drept urmare poţi întâlni si statii radio CB de 20W sau chiar de 100W.

Primele ar trebui sa asigure o arie de emisie – recepţie suficienta, pe când ultimele au capabilitatea de a realiza legături transcontinentale – acest lucru doar in prezenta unei antene adecvate. In plus, exista anumite persoane cu sau fara calificare in domeniu care modifica astfel de produse, apoi punându-le in vânzare. Ceea ce rezulta sunt câteva statii radio CB second hand cu puteri de 6 – 7W. In consecinţă, nu presupun nicio schimbare notabila.

Microfonul: reprezintă o dotare esenţială, dat fiind faptul ca el reproduce si transmite informaţiile de care ai nevoie atunci când conduci. Nu este suficient ca un produs sa fie accesorizat cu un asemenea dispozitiv, ci este absolut necesar ca ceea ce este emis/trimis sa se înţeleagă. In consecinţă, nu uita sa te interesezi si asupra acurateţii sale.

Dimensiunea antenei influențează distanta maximă de emisie

Dimensiunea antenei: conform multor păreri despre cele mai bune statii radio CB, reprezintă cel mai important parametru de verificat. Acest aspect este in mod direct responsabil de aria de acţiune a produsului. Cu alte cuvinte, depinde de mărimea antenei distanta maxima la care sunt emise si de la care sunt captate undele.

Daca luam in seama calculele, atunci ar trebui ca, pentru o funcţionare optima, toată lumea sa îşi achiziţioneze un model de 2,75 m. Ştiind insa ca o asemenea valoare înseamnă un ataş considerabil si ilar deopotrivă, producătorii au început sa doteze antenele cu o bobina al carei rol este de a suplini lungimea lipsa. In aceasta ordine de idei, pentru un camp de emisie – recepţie generos, mărimea recomandata este de 1,6 m.

Antenele trebuiesc obligatoriu calibrate

Instalarea antenei: se refera, in primul rand, la modul in care se ataşează maşinii elementul menţionat – cu ajutorul unei talpi magnetice sau cu montura fixa. Avantajul primei metode este acela ca poţi oricând sa desprinzi antena si sa o foloseşti in cazul altui autovehicul. Plusul celeilalte consta in costurile de achiziţie mai mici.

In al doilea rand, daca îţi doreşti sa funcţioneze in parametri normali si sa eviţi ca statia sa se arda, este imperativ sa calibrezi antena. Aceasta operaţie urmează in mod natural montării si se realizează cu ajutorul unui aparat special (SWR-metru). El măsoară relaţia dintre puterea emisa si cea primita, raport care trebuie sa fie cat mai apropiat de valoarea 1:1. In cazul in care identifici un SWR de 1,5:1, poţi folosi in siguranţă statia radio CB si antena, spun specialiştii.

Vorbeste la statia radio in TIR

Investeste mai mult intro antena de calitate

Preţul: este un parametru care trebuie amintit din cauza ca majoritatea cumpărătorilor investesc bani in componente pentru care nu ar trebui sa plătească enorm de mult.

De exemplu, multi prefera sa achiziţioneze modele de statii cu cat mai multe funcţii si scumpe, indiferent cat de utile sunt acestea, in detrimentul unui produs simplu si ieftin (a cărui putere este tot de 4W). Aşadar, atunci când vine vorba de costuri, ar fi bine sa aloci o suma mai mare cumpărării antenei, întrucât, aşa cum am spus mai sus, ea este cea de care depinde aria de emisie – recepţie. In plus, ai si posibilitatea de a opta pentru un kit complet, nemaifiind nevoie sa cauţi tu componentele separat.

Este recomandata o stație cu brand cunoscut, certificat

Brandul: îţi oferă certitudinea ca produsul achiziţionat beneficiază de o durata mare de viaţă, precum si ca este superior calitativ. Nu se recomanda sa decizi asupra unui model ce aparţine unei firme fara recunoaştere internaţională si care nu deţine girul instituţiilor abilitate, după cum ar fi bine sa nu te mulţumeşti cu un dispozitiv second hand. Noi am realizat o lista cu cei mai importanţi producători, astfel încât sa îţi fie mai uşor sa alegi. Aceştia sunt: Albrecht, President, Avanti, Midland, CRT, PNI, Cobra, Storm.

Lucrul care a mai rămas de menţionat consta in locul unde găsesc statii radio CB la preturi bune ceilalţi şoferi auto. Desi unii dintre ei merg in magazine de specialitate sa achiziţioneze un astfel de produs, majoritatea (fiind pusi in tema in legătură cu criteriile esenţiale de verificat) aleg sa cumpere de pe Internet deoarece aici, in mediul online, dau peste multe oferte si promoţii, ceea ce rareori se întâmplă in cazul modelelor alese de la distribuitorii de profil din oraş.

Extra
Date contact

Addresa:
Statii Radio CB
Str. Elena Doamna Nr. 35,
Tecuci, Judetul Galati
E-mail: office@e-statiicb.ro
Telefon:
0765.313.345

Urmărește-ne și pe ...
Orice statie radio si accesorii
favicon-e-statiicb