Cum poți extinde performanțele unei stații radio

6 moduri de extindere a performanțelor stațiilor radio CB auto în mod legal

Statiile radio CB sunt limitate prin lege la o putere maxima de 4 Watti de către ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare si Reglementare in Comunicaţii). Acest lucru mai este cunoscut si sub numele de puterea de ieşire in radiofrecvenţa.

Accesul publicului larg la aceasta banda, in plus fata de limitarea de frecventa, poate sa duca la apariţia de congestii si interferente.

In ultima perioada se poate observa cum foarte multi utilizatori de statii radio CB îşi modifica (tunează) statiile cu scopul de a creste puterea de emisie peste limita legala. Operaţiunea se poate realiza fie prin modificarea parametrilor fizici din interiorul statiilor si schimbarea finalilor sau a tensiunii de atac sau prin ataşarea unui amplificator de putere. Toate operaţiunile sunt ilegale si se pedepsesc conform legislaţiei in vigoare.

Estindere performanțe stație radio
antena simfazata exterioara

Antena și instalarea joaca un rol important

In schimb, echipa noastră vă poate oferi o serie de sfaturi utile ce pot duce la creşterea ariei de acoperire a statiei atât pentru utilizatorii care folosesc statia radio CB ca statie de baza, cat si pentru cei ce le folosesc in autoturisme. Tipul antenei si instalarea joaca un rol mult mai important in raza de acţiune a statiei radio CB. Acest lucru se traduce in termeni de eficienta operaţională, tipul de câştig al antenei si înălţimea ei. Din fericire, cadrul legislativ oferă mai multa libertate, atunci când vine vorba de îmbunătăţirile aduse statiilor radio CB.

Recomandările noastre pentru îmbunătăţirea razei de acţiune a unei statii radio CB sunt legate de modul in care este utilizata antena:

1. Înălţimea antenei

Este cel mai important aspect de care trebuie sa tineri cont. Puteţi obţine semnal maxim atunci când antena se afla in cea mai înaltă poziţie posibila. Când se utilizează o statie de baza cu antena, soluţia este sa se monteze pe acoperiş sau pe un turn. Antena pentru statia radio auto se montează pe plafonul maşinii, pe centrul geometric al acestuia pentru a benefici de un plan de masa maxim.

2. Antene simfazate

Din păcate slab si sporadic utilizate in Europa – in general mai multe antene înseamnă o eficienta mai mare. Pentru o frecventa de 27 MHz, antenele mari sunt, in general, necesare pentru a înregistra eficienta maxima. Ce se întâmplă atunci când antena este redusa ca dimensiune? In acest caz trebuie adăugaţi inductori, bobine, condensatori, rezistente pentru a compensa din punct de vedere radio înălţimea mica, nu din punct de vedere al performantelor. Nu exista in Citizen Band antene mici si performante, ci doar antene mici si comode in utilizare. Calibrarea pentru antenele simfazate este complet diferita fata de antenele normale, se utilizează un cablu de 50 Ohmi pentru calibrarea individuala a antenelor, care după ce sunt calibrate se interconectează cu un cablu in Y de 75 Ohmi.

3. Tipul de antena

Nu toate antenele sunt create egal in termeni de performanta. Producătorii au in vedere atunci când dezvoltarea o antena pentru o statie radio CB nu doar nu design modern, ci si îmbunătăţiri tehnice legate de îmbunătăţirea performantelor.

4. Masa si plan de masa

Împământarea antenelor este critica deoarece acestea necesita o cale de întoarcere si de o suprafaţă pentru “contrabalansare” pentru a emite eficient. Aspectul este esenţial pentru antenele baza, mai ales din cauza limitărilor date de dimensiunile mici si se poate face cu un kit pentru împământare sau cu radiani de diverse forme, dimensiuni si soluţii tehnice. Vezi statia radio President Himalaya.

5. Calibrarea perfecta a antenei

Pentru a fi sigur ca statia radio CB funcţionează la parametrii, aveţi nevoie de o verificare si o calibrare a antenei. Se măsoară SWR – măsurarea undelor radio. Mărimea ideala este 1:1, aşa ca întotdeauna adaptaţi si fixaţi antena. Impedanţa, factor care care nu este suficient de mult luat in seama, este mai importanta decât SWR-ul si trebuie sa fie cat mai aproape de 50 Ohmi, asta daca nu se poate obţine exact 50. Impedanţa este cel mai important factor in funcţionarea unei antene, înaintea SWR-ului. Impedanţa nu poate fi măsurată cu reflectometru standard, aveţi nevoie de analizor de frecventa.

6. Modificarea modulaţiei

Prin modificarea modulaţiei standard a unei statii într o valoare mai mare se poate obţine, pe lângă creşterea nivelului si a calităţii vocii, si o extindere a performantelor de emisie, emiţătorul fiind recepţionat clar chiar in condiţii de limita de semnal, când de obicei vocea devine neinteligibila.

Estindere performanțe stație radio
Antena simfazata

Prin respectarea puterii legale de 4W, respectaţi pe ceilalţi colegi din trafic si micşoraţi cantitatea de emisii parazite, fara informaţii, răspândite pe distante prea mari.

Sursa: cbmania.ro

Extra
Date contact

Addresa:
Statii Radio CB
Str. Elena Doamna Nr. 35,
Tecuci, Judetul Galati
E-mail: office@e-statiicb.ro
Telefon:
0765.313.345

Urmărește-ne și pe ...
Orice statie radio si accesorii
favicon-e-statiicb